Op 31 januari startten 35 nieuwe enthousiaste studenten in het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam! Ze gaan de komende tijd aan de slag met het ontwikkelen voor innovatieve concepten voor Hart van Zuid. De vraag die hierbij centraal staat is : ‘’ Welke concepten kunnen er worden ingezet om bewoners, bezoekers en ondernemers in de wijk Zuidplein te betrekken bij de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in Hart van Zuid?’’
The Kissing Index
Aan de hand van twee kick-off weken vol met activiteiten zijn de studenten klaargestoomd om aan de slag te gaan bovenstaand vraagstuk aan de hand van de Design Thinking methode. De eerste opdracht die de studenten van professor Roos Gerritsma kregen had alles te maken met placemaking. Placemaking legt verbinding tussen haar gebruikers en openbare ruimtes, waarbij de gebruiker de belangrijkste rol heeft. Denk aan parken, stadscentra, pleinen, stadstuinen, speelpleinen en buurten. Maar ook gebouwen kunnen, al dan niet tijdelijk, door middel van placemaking een bijdrage leveren een gebied aantrekkelijk te maken.
De studenten werden uitgedaagd om een korte video te maken van de wijken rondom Hart van Zuid om te laten zien waar de potentie ligt. Dit werd bijvoorbeeld gedaan aan de hand van de Kissing Index. Wat is een aantrekkelijke plek om samen met je geliefde te zitten en wellicht een kusje uit te delen?
Ontwikkeling van Rijnhaven & Maashavengebied
Er staat de komende jaren een hoop te gebeuren in het Rijnhaven & Maashavengebied! In, op en langs de Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten, komt een nieuw stuk stadscentrum. Hoogbouw grenst straks aan een stadspark dat een groot deel van het huidige havenbekken inneemt. De Rijnhaven draagt bij aan de grote opgave van de stad om te verdichten. Door hoogbouw met 2.000 tot 2.500 woningen te bouwen, biedt de Rijnhaven straks mogelijkheden voor sociale huurwoningen, middeldure woningen en koopwoningen. In de plinten wordt ruimte gereserveerd voor kleinschalige bedrijvigheid en horeca. Ook de Maashaven ondergaand een metamorfose.
De studenten maakten een zogenaamde stoepwandeling door het gebied. Zes groepjes gingen met verschillende delen van het gebied aan de slag en droomden wat zij konden toevoegen aan het gebied. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de huidige bewoners straks zich nog steeds fijn en op hun gemak voelen in dit nieuwe stukje Rotterdam? Studenten kwamen met leuke en interessante oplossingen waar wellicht in dit semester nog verder aan zal worden gewerkt.
Design Thinking in Hart van Zuid
De studenten gaan de komende tijd aan de slag met de Design Thinking methode. Design Thinking is een iteratief proces dat gebruikt wordt om complexe problemen (ook wel ‘wicked problems’ genoemd) op te lossen. Daarbij staat de gebruiker en zijn behoeftes centraal; Design Thinking draait om het begrijpen van de mensen voor wie een product of dienst ontwikkeld wordt.
De methode kregen de studenten in de Kick-off weken twee keer nader uitgelegd in inspirerende workshops gegeven door Mirjam Louter, Heinrich Gerlach en Guido Stompff. Studenten liepen bijvoorbeeld in één dag versneld de fases door om zo alvast een idee te krijgen wat ze de komende tijd gaan doen.
De Kick-off week werd afgesloten in het projectkantoor van Hart van Zuid waar studenten door projectdirecteur Wouter van de Braak werden meegenomen naar de toekomstige ontwikkelingen in het gebied.
Benieuwd naar de vorderingen van de studenten? Elke laatste vrijdag van de maand presenteren studenten hun vorderingen tussen 12.00-14.00 uur op het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam. Je bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen en co te creëren.