Afstuderen: Toegankelijk Toerisme

Afstuderen: Toegankelijk Toerisme

In het tweede semester van 2023-2024 werkten twintig afstudeerders vanuit verschillende opleidingen samen in het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam. Studenten van onder andere Tourism Management, Leisure Management, Integrale Veiligheidskunde, Rechten, Business Studies en Creative Business bundelden hun krachten om stedelijke uitdagingen aan te pakken.

Een van de interessante projecten in dit semester werd uitgevoerd door Kimberly Krabbendam. Haar onderzoek richtte zich op de uitdagingen en kansen van inclusief toerisme, specifiek gericht op mensen met een beperking. Wat begon als een concept voor een podcast over reizen met een handicap, evolueerde uiteindelijk naar de “Handichallenge.” Dit project heeft als doel bewustzijn te creëren over toegankelijkheid in het toerisme en tegelijkertijd educatie en praktische ervaringen te bieden.

Kimberly combineerde inzichten uit deskresearch en interviews met experts om een beter begrip te krijgen van de behoeften van mindervaliden in toerisme. Ze benadrukte dat toegankelijk toerisme verder gaat dan fysieke toegang; het omvat ook digitale en sociale toegankelijkheid. Tijdens de Studiodag van het lab werden verschillende ideeën, zoals podcasts en gastcolleges, besproken en verder ontwikkeld om studenten bewust te maken van toegankelijk toerisme.

Het uiteindelijke concept, de Handichallenge, werd ontworpen om niet alleen bewustwording te vergroten, maar ook om direct bij te dragen aan de ervaring van inclusief toerisme. Het project biedt een praktisch educatief product dat studenten en professionals in de toeristische sector helpt om toegankelijkheid beter te begrijpen en te integreren in hun werk.

Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan de behoeften van mensen met een beperking in de toeristische sector en biedt waardevolle handvatten voor het bevorderen van inclusiviteit en toegankelijkheid.

Lees hier meer over de andere afstudeerprojecten.